Zelf kruidenboter of sausjes te maken moeilijk en duur?

Dat valt dus reuze mee. Recepten zijn simpel en voor hoogwaardige ingrediënten betaal je een vergelijkbaar bedrag als voor een kant en klaar uit de supermarkt.

Inhoud van het pakket:

gedroogde bieslook, -platte peterselie, -tijmmix, -rozemarijn en tarwebloem.

Recept kruidenboter

Kruidenboter zelf maken is heel eenvoudig. Leuk om bijvoorbeeld samen met de kinderen te maken.

Neem ongeveer 125 gr roomboter en laat deze zacht worden buiten de koelkast.
Neem van elk potje een kleine theelepel kruiden beetje en meng dit door de boter met een vork. Eventueel een snufje zout, peper en wat citroensap naar smaak toevoegen en klaar is je kruidenboter.
Even proeven of je tevreden bent of nog verder op smaak brengen en daarna lekker genieten.

En dan de prijs…..
Want biologisch is toch altijd veel duurder hoor ik je denken?! Dat valt dus reuze mee. Sterker nog voor hoogwaardige ingrediënten betaal je een vergelijkbaar bedrag als voor een kant en klaar bakje uit de supermarkt. Een voorbeeldje:

Kant en klaar uit de supermarkt
100gr kruidenboter ‘huisgemaakt’ in plastic kuipje kost bijvoorbeeld € 1,94

Nadelen van deze boter:
• Ongeveer 10 % is aardappelzetmeel, tarwezetmeel (gluten), citroenaroma, verdikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel), gistextract, suiker.
• Zit verpakt in wegwerpplastic

Prijs voor zelf maken
Pakje biologisch roomboter van 250 gr: €1,80
Kruidenpotje per stuk € 3,49, per vier € 13,50 (goed voor ongeveer 20 kruidenbotertjes)
Kosten per 100 gram kruidenboter:

Roomboter € 1,80 / 250gr x 100gr = € 0,72
Kruiden 13,50/20 porties = €0,68

Samen €1,40

Nadelen:
• Je moet het zelf maken en bewaren in een herbruikbaar eigen schaaltje of botervlootje. 😉
• Er zit ‘alleen maar’ roomboter en kruiden in. 😉
• Je houdt geld over. 😉

Recept witte basissaus

• 40 gram boter,
• 40 gram bloem,
• 6 dl melk licht verwarmd,
• zout en peper.

Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem al roerend toe en blijf nog 1 minuut roeren tot het een bal is. Neem de pan van het vuur en giet een scheut melk bij de roux. Roer op het vuur tot het mengsel bindt. Voeg de resterende melk scheut voor scheut toe. Roer tussentijds steeds tot de saus helemaal glad is. Breng de saus, als alle melk is toegevoegd, aan de kook, draai het vuur laag en laat ca. 5 minuten zachtjes koken om de bloemsmaak kwijt te raken.
Breng de saus op smaak met wat zout en peper en desgewenst andere smaakmakers uit je kruidenpotjes.

Bechamelsaus

• 6 dl melk, 1 kleine gepelde ui,
• 6 kruidnageltjes, mespunt gemalen foelie,
• 4 peperkorrels, 1 kleine wortel,
• 1 laurierblaadje, takje peterselie,
• 40 gram boter, 40 gram bloem,
• zout en peper

Giet de melk in een steelpan. Prik de kruidnagels in de ui en doe die met de foelie, peperkorrels, de wortel, het laurierblad en de peterselie bij de melk. Zet 10 tot 15 minuten op laag vuur zonder aan de kook te komen. Neem de pan van het vuur en laat 15 minuten rusten om de smaken goed in de melk te laten trekken. Zeef de melk en gooi de inhoud van de zeef weg. Maak met de op smaak gebrachte melk een saus zoals in het recept voor witte basissaus staat beschreven.

En dan de prijs weer

Een kant en klaar zakje sausmix kost ca. € 0,95
Een 1kg zak biologische bloem kost € 3,10. Per sausje dat je maakt kost je dat in gebruik € 0,06

Moet ik de rest van het sommetje maken? Dat is denk ik overbodig toch?
Voor de prijs hoe je het niet te laten. Voor het gemak ook niet. Je kunt per keer een grote portie saus maken en in kleine diepvriesbakjes invriezen zodat jij op het moment dat je het nodig hebt je eigen kant en klaar sausjes bij de hand hebt.