“Duurzaam, biologisch, natuur-inclusief? Elske raakt totaal de draad kwijt én, erger nog, ook het vertrouwen in een betere wereld”

Door de bomen ziet ze het bos niet meer. Dat geeft haar een onprettig gevoel. Zo onprettig zelfs dat ze misschien wel helemaal niks meer gaat doen…

En dat zou heel jammer zijn. Want er is een boel helderheid te scheppen als ze haar gezin gezond wil voeden! En er is ook veel helderheid te scheppen als ze de aardbol niet nóg meer onder druk wil zetten. We helpen haar graag een eindje op weg zodat de moed haar niet langer in de schoenen zinkt.

Elske zit met dilemma’s en heeft een erg knagend gevoel. Als ze veganistisch eet is ze bang dat haar gezin vitamines te kort komt. Is dat terecht??? Ze weet dat de vegetariër soms zelfs wordt verweten dat hij te veel sojabonen nuttigt…

Die beschuldiging kan ze er niet meer bij hebben. Het is de druppel en ze geeft het echt bijna op.

Die bonen worden schijnbaar in massa geproduceerd en putten daardoor de bodem elders op de wereld uit en bovendien moeten die bonen naar Nederland gevlogen wat ook niet goed is.

Ze slaakt een hele diepe zucht. Als klap op de vuurpijl zou biologisch ook weer niet ver genoeg gaan. Maar wat is dan in hemelsnaam biodynamisch? En waarom is dát dan wel zo goed? ‘Omdat die laatste iets doet met het bodemleven? Nou, ja het zal allemaal wel’, denkt Elske totaal ontmoedigd.

Ze weet het gewoon niet meer en voor ze het weet gaat ze met de moed der wanhoop naar de supermarkt om dan toch maar te zwichten voor de in lagen plastic verpakte voorgesneden pakjes en de kant-en-klaar zakjes….

De feiten spreken voor zich
Statistieken laten zien dat we sinds de komst van het gemaksvoedsel, waar Elske toch weer voor zwicht, in de supermarkten voor een spotgoedkope prijs ligt, de welvaartsziekten zijn toegenomen.

En al sinds 2012 is het grote probleem van ondervoeding in sommige delen van de wereld kleiner dan het probleem van obesitas in het Westen. Dus als wij dat wat wij nu als samenleving overdadig consumeren naar de ondervoede delen van de wereld zouden brengen, lossen we hiermee het ondervoedingsprobleem niet op. Nee, sterker nog, we verspreiden zo alleen de welvaartsziekten verder de wereld in.

Dat is iets om eens heel even bij stil te staan.

Wij eten niet alleen veel te veel, we eten ook bewerkt ongezond voedsel met veel zout, suiker en vet er in. Werk aan de winkel dus. Een wake-up call van jewelste!

Als Elke het niet doet, doet niemand het….en het gevolg  is dramatisch
De wereld staat enorm onder druk. Astronauten die terug op aarde komen spreken stuk voor stuk over de kwetsbaarheid en hoe wij ons daar amper van bewust zijn. Het moet dus echt heel anders. Het goede nieuws is dat het ook anders kan!

Neem bijvoorbeeld de biodynamische boer. Die hoor je vertellen over wat ze allemaal anders doen met de bodem dan een gangbare boer dat doet. Die laatste moet oogsten produceren voor de hoge opbrengsten omdat hij anders zijn lening niet terug kan betalen aan de bank.

Het is werkelijk een bizar systeem…

Ook al zit er bij de meeste gangbare boeren geen/weinig voedingstoffen meer in zijn land, en dus ook niet in zijn producten, het is aan de buitenkant niet te zien. Hij kan dus gewoon zijn ‘lege’ gewassen verkopen en de bank betalen. En ja, een gangbare boer houdt ook van de natuur en zou niks liever willen dan het bodemleven herstellen zoals de biodynamische boer of de perma-cultuur boer dat doet. Maar ja, de bank wil geld, dus de oogst mag niet mislukken. Er is geen tijd om de bodem te laten herstellen.

De ‘nieuwerwetse’ boer boert veel kleinschaliger en heeft daardoor minder investeringen nodig en is zodoende weer minder afhankelijk van een financiering. Zo heeft hij net wat meer tijd om in de bodem te investeren om zo weer hoogwaardige gewassen te kunnen oogsten.

Ik schets het plaatje wat te kort door de bocht hoor, maar het is belangrijk voor ons leken dat we snappen dat het niet aan de boeren ligt, maar aan het systeem waarin ze gevangen zitten. En dat komt weer  omdat wij als samenleving na de laatste oorlog hebben gezegd dat we nooit meer honger mogen hebben. Van nooit meer honger heeft de voedingsindustrie iets anders gemaakt: Alles is altijd voorhanden, schaarste bestaat niet meer en overvloed is overdaad geworden. En dat allemaal zonder dat we het zelf door hadden.

Maar wij consumenten hebben de macht, want wij geven zelf ons geld uit. Dus als wij de boer steunen die het anders wil gaan doen door bereid te zijn iets meer te betalen voor groenten waar veel meer voedingswaarde in zit, dan maak je echt het verschil.

Niet langer de overdaad accepteren maar weer genoegen nemen met genoeg. Het klopt niet dat er in de supermarkten altijd alles is. Het is veel logischer dat er altijd iets is en niet altijd alles. Dan is de wereld zeker nog te redden. En het wordt er ook echt heel veel leuker op!

Iedereen kent de dooddoener wel, maar toch is niets minder waar! Een betere wereld begint echt bij jezelf. En als je nog denkt dat je te klein bent om invloed te hebben? Denk dan eens aan de mug die op een zomernacht in je slaapkamer rond zoemt…

Er zijn maar drie stappen nodig om de wereld te redden: Leer, doe, geniet!

Leer:
Leer, wees nieuwsgierig. Vraag het naadje van de kous, neem geen genoegen met marketingpraatjes. Kortom: ben je slimste zelf. Domme vragen bestaan niet. Dus vraag alles waar je maar over twijfelt. Jij en alle andere die het antwoord horen worden er beter van. Bij ons in de winkel is geen vraag te gek. Als we het niet weten? Dan vragen wij de deskundige leverancier.

Doe:
Ga het anders doen. Loop de supermarkt eens voorbij. Koop lokaal in, dat kan heel makkelijk want wij verzamelen het voor je. En hebben wij iets niet wat jij zoekt? Vraag het ons. We weten heel vaak waar je het op dit moment wel kunt kopen of we kunnen het voor je bestellen. Vaak komen we zo ook op producten die we opnemen in het assortiment. Koop alleen producten die gemaakt zijn door mensen die snappen dat moeder aarde alles geeft en die weten hoe je haar zo moet verzorgen dat ze ook daadwerkelijk oneindig kan blijven geven.

Geniet:
Geniet van je kennis, geniet van het anders doen, geniet van je gezin dat er van gaat stralen. Je geeft je gezin met dit voorbeeld onbetaalbare inzichten, waar ze de rest van hun leven voordeel van hebben. Dat is toch waar we het allemaal voor doen?

Leuk, leuker, leukst
Dacht je tot nu toe dat het een oerwoud aan principes, overtuigingen en theorieën was, blijkt het allemaal kinderlijk eenvoudig en logisch in elkaar te zitten. Eet lokaal, maak het zelf klaar. Weet je niet hoe het moet: vraag het ons. Wij weten niet alles maar we vragen het met alle plezier aan de boer of maker van het product. Zo worden we met elkaar steeds wijzer.

Doe mee!
Wil je meedoen? Kom dan langs in onze winkel. Want in één blog als deze kunnen we onmogelijk alles vertellen. Laat je mailadres hier achter en we houden je op de hoogte en zorgen dat jij door de bomen het bos wel weer gaat zien. We geven tips, suggesties en voorbeelden over hoe jij je gezin gezond en verantwoord kunt geven wat ze nodig hebben.

Ook de antwoorden op vragen die in de winkel gesteld worden schrijven we in de updates die wij je regelmatig sturen. Zo wordt Jouw Dagelijkse Kost gezellig, waardevol en heel smakelijk! Tot binnenkort in de winkel! We kijken er naar uit om je te zien en helpen!