We zullen in maart, april en mei op donderdag, vrijdag en zaterdag open zijn in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden om (eerst) houdbare duurzame regionale producten te verkopen.
Een beetje als een nieuwerwetse kruidenier eigenlijk!

Hoe zat het ook al weer? Wat willen wij bereiken?

We willen met de winkel in oprichting bedrijfsmatig bijdragen aan de voedseltransitie. Dus duurzame, lokale, seizoensgebonden en liefst biologische voeding aanbieden aan de consument in een zo kort mogelijke keten.

Dat is:

  • gezonder voor de mens;
  • gezonder voor de planeet;
  • en ook goed voor de lokale economie.

Het concept zoals wij het voor ons zien heeft nu vooral veel flexibiliteit nodig. Uiteindelijk willen we graag dat elk Fries gezin heel gemakkelijk in de eigen woonomgeving een compleet aanbod dagelijkse boodschappen kan krijgen.

We hebben daarom nu eerst naamsbekendheid nodig. Daarvoor zoeken wij op verschillende plaatsen in de provincie Friesland kortlopende budgetvriendelijke huur- of gebruikerscontracten.

Het hoeft echt niet gratis en mag ook best iets boven de kostprijs liggen, maar we moeten wel de kans krijgen om te kunnen starten en te groeien zodat er een winkelconcept kan ontstaan dat dus niet alleen over gezonde en duurzame voeding gaat maar ook over lokale economie en hopelijk zelfs plaats kan bieden aan mensen die een leer- of werkervaringsplaats zoeken.

Vanaf maart tot en met mei mogen we in Leeuwarden een unit in winkelcentrum Zaailand op de begane grond huren en daar de eerste pop-up winkel weer runnen.

Samen met de mensen die dit soort winkels willen hebben in de eigen woonomgeving willen wij uiteindelijk proberen vaste winkels en/of verkoop- cq afhaalpunten te realiseren in Friesland.

Verdere informatie over Jouw Dagelijkse Kost

We kiezen voor een bedrijfsmatige aanpak zodat we met het geld dat we omzetten kunnen werken aan het bovengenoemde wat voor ons belangrijk is. Het doel staat duidelijk voorop!

Wij denken dat het doel een bedrijfsmatig aanpak heel goed kan gebruiken. Gezonde en duurzamere voeding is in onze ogen vooral een kwestie van doen wat kan en op die manier steeds meer bereiken op dit vlak.

Supermarktwaardig aanbod uit het Noorden

Het doel is concreet om binnen nu en 10 jaar een supermarktwaardig assortiment te kunnen aanbieden dat in het Noorden is geteeld (zonder bestrijdingsmiddelen) of geproduceerd en dat ook in het Noorden wordt geconsumeerd.

Het gaat dus niet om de regionale delicatessen producten die leuk zijn voor de toerist. Nee, het gaat ons echt om de dagelijkse kost voor elk gezin.

We spreken ook bewust over het Noorden omdat we inmiddels weten dat je net iets over je provincie grenzen moet kijken om een solide aanbod te kunnen leveren.

Alles wat echt van hier komt. Dat halen we op een eerlijke manier naar ons toe, maar ook de koffie, cacao/chocola en bananen zijn er, omdat dit toch echt niet meer weg te denken is uit ons boodschappenmandje.

Biologisch is toch logisch?

Nou, nee dus…Wij kijken naar hoe iets geteeld of geproduceerd is. Er zijn een aantal kleine aanbieders die wel voldoen aan de richtlijnen van de SKAL-certificering maar het keurmerk vanwege de beperkte omvang niet kunnen betalen. Die producten omarmen wij ook. Omdat wij in deze makers geloven en zij ook een kans verdienen.

Samenwerken

We hebben toch heel veel boeren (en andere producenten) in Friesland dus het is toch appeltje-eitje om de winkel vol te krijgen?

Helaas ligt dat toch net even wat ingewikkelder. Nu wordt er nog te veel in zogenaamde monoculturen geteeld. Dus veel van dezelfde soort en die oogst is vaak ook nog voor de export. En dat is helemaal niet gek, want een boer moet zeker zijn van zijn afzet. En aangezien wij als consumenten allemaal het liefst elke soort groente of fruit alle maanden van het jaar willen kunnen kopen halen wij zelf ook heel veel van ver weg hier naar toe. En zo komt de boer dan weer niet gemakkelijk van zijn seizoensproducten af als hij ze wel zou telen.

Zo zie je dat je als consument wel degelijk een belangrijke schakel bent en ook zeker invloed hebt!

Het plan dat wij hebben lukt alleen door sterk samen te werken met de vele andere ondernemers die bezig zijn met de voedseltransitie en met jou als consument. Op die manier gaan we stap voor stap zowel de vraag als het aanbod vergroten.

Gemeenschap – Mienskip

Een  belangrijk verschil met huidige concepten is dat we de gemeenschap willen betrekken bij het realiseren van winkels/verkooppunten. Het heeft daardoor ook een sociaal element. Zonder de consumenten die gebruiken willen maken van de winkels redden we het natuurlijk niet.

Juist omdat we dus niet in de klassieke zin van het woord een bedrijf runnen maar het brede maatschappelijke doel  voorop hebben staan lukt het niet zo één twee drie om een regulier huurcontract, en dit langere termijn, af te sluiten. Het concept moet kunnen groeien door de eerste lastige startfase heen.

Wij gaan heel graag de uitdaging aan en gaan al doende leren; dus samen met de klanten en samen met de boeren, producenten en collega ondernemers!

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op. Je kunt uit ons bereiken via:

06-18085123
info@jouwdagelijksekost.nl