Maarten, zwemmen, eten en zijn goede doel!

Femke zucht even, ze hoort mensen nog napraten over de ZwemElfstedentocht. Heel voorzichtig, respectvol en diplomatie maakt ze een opmerking...

“Onderzoek naar hoe we zieke mensen beter kunnen maken is heel goed, maar is het niet nog veel belangrijker dat we onderzoeken hoe we preventief gezond blijven?” mengt ze zich goed getimed in het gesprek dat ze hoorde.

Onderzoek naar hoe we beter kunnen worden is dus wel heel belangrijk?!

Femke zegt het heel voorzichtig want natuurlijk ligt het gevoelig. Er is haast niemand te vinden die niet met kanker te maken heeft in zijn of haar leven. Helaas hebben veel mensen letterlijk aan den lijve ondervonden wat de ziekte met je doet. En als je het niet zelf aan de lijve hebt ondervonden dan kent iedereen wel iemand in zijn of haar directe omgeving die met de ziekte te maken heeft of had. Dus is het logisch dat iedereen heel erg graag wil dat er veel onderzoek gedaan wordt naar hoe je geholpen kunt worden als je het zelf krijgt. Heel normaal dus dat we zo denken. ‘En het moet ook, het is zeker heel belangrijk. Laat daar geen misverstand over bestaan’, zegt Femke daarom met klem.

‘Kennisschuld’, wat je weet móet je vertellen zodat anderen er van kunnen leren.

Femke wil niemand kwetsen, zeker niet. Maar ze is ergens boos, verdrietig, wanhopig… Ze wil ook de verbroedering die ontstaat door de ongelofelijk mooie prestatie van Maarten niet om zeep helpen. Zeker niet, want die is prachtig, die is waardevol. Dáár gaat het haar helemaal niet om…

Daar waar Maarten zegt soms deels last te hebben van overleveringsschuld heeft Femke last van ‘kennisschuld’. Wie meer weet moet die kennis doorgeven vindt zij. Maar wat nu als veel mensen je niet geloven…?

Dokters weten niet over beter worden, je kunt zelf leren hoe je jezelf de beste kans geeft om gezond te blijven.

Doordat er mensen om haar heen ziek werden ging ze zich verdiepen. Niet in beter worden, daar zijn de dokters voor. Ze heeft zich juist verdiept in wat je zelf kunt doen om je gezondheid zo goed mogelijk te ondersteunen.

Uitgeputte groente en fruit in combinatie met stress: het is haast garantie op ziekten!

Want het is een slimme vrouw, ze weet heel goed hoe weinig ze weet over ziekten en beter worden ten opzichte van een arts die jarenlang heeft gestudeerd. Die kennis en kunde trekt ze zeker niet in twijfel. Ze weet daarentegen inmiddels wel heel erg veel over wat de statistieken laten zien over de effecten van fabrieksmatig kant en klaar gemaksvoedsel (ze noemen dit in de wetenschap ultra bewerkt voedsel). En ze heeft zich verdiept in wat onderzoeken uitwijzen over de voedingswaarde van de hedendaagse geteelde groente en fruit op inmiddels uitgeputte bodems. Daar is echt iets heel ergs mee aan de hand, die waarden lopen echt dramatisch terug. We moeten inmiddels kilo’s groente en fruit per dag eten om nog aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan mineralen, vezels en vitamine te komen…

Als je dat weet, dan is het geen rocketscience meer dat het onze gezondheid onder druk zet. Zeker als je daar bij optelt dat we veel meer stress hebben dan decennia terug. Social media, werken terwijl je een jong gezin opvoedt, en op je werk moet meestal ook alles met minder mensen in minder tijd. Femke weet er helaas alles van…

Optelsom

Dus ons eten is kwalitatief minder goed geworden omdat er op uitgeputte gronden wordt geteeld. Die kwalitatief mindere producten worden ook nog eens sterk bewerkt in fabrieken zodat ze nog verder af gaan staan vaan hun oorspronkelijke voedingswaarde. Dus nog verder af staanf van hoe Moeder natuur de groente bedoeld en samengesteld heeft. En dan dus ook nog eens langdurige stressvolle situaties waarin je je lichaam niet genoeg tijd meer kunt geven om te herstellen… Tja, dan kan een kind snappen dat we een veel hoger risico lopen om ernstig ziek te worden.

Maar mogen we dan niet meer enthousiast zijn over Maarten?

Ja natuurlijk wel! Heel erg enthousiast zelfs, vindt Femke! Want wie ziek is moet de allerbeste hulp krijgen die er is. Schade die om welke reden dan ook is ontstaan moet de kans krijgen om hersteld te worden. Dat verdienen we allemaal. Daar mag geen misverstand over bestaan.

‘We zouden naast zijn goede doel ook heel erg blij moeten worden als je bedenkt dat hij de tweede poging van zijn tocht wel heeft gehaald door onder meer een veel meer uitgekiend menu te laten samenstellen. Hij levert dus ook bewijs dat met de juiste voeding je je lichaam onvoorstelbare prestaties kunt laten leveren’, legt ze eenvoudig uit.

Dus wat moet je nu doen?

Dat is heel makkelijk, leuk en lekker!

1:  Koop de dingen die vers van het land uit je eigen regio (land) komen.

2: Maak het zelf thuis klaar. (Lekker veel zodat je ook porties in kunt vriezen voor als je een keer weinig tijd hebt.)

3: Vervang regelmatig je vlees voor bijvoorbeeld paddenstoelen, noten of bonen. Zo blijft je boodschappenbudget gelijk aan dat wat je besteedde aan het goedkope gemaksvoedsel. Echt hoor, wie slim inkoop en matig wordt met vlees en zuivel en veel meer vers gaat eten gaat niet alleen veel meer smaakbeleving krijgen binnen de kortste keren, je zult ook merken dat je meer energie krijgt.

4: Geniet van je nieuwe manier van inkopen, koken en eten. Je eten van een boer met passie voor echt eten met smaak (en dus voedingsstoffen) is een waar feestje om te kopen, te maken en op te smikkelen!

Dus daarom zijn we nu weer druk doende!

En hierom dus zijn wij nu druk doende om het vervolg op de pop-up winkel die we van maart t/m juni hadden te realiseren. Ons doel, om over 10 jaar duurzaam en lokaal inkopen heel normaal en toegankelijk gemaakt te hebben begint bij onze eerste vaste winkel in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. Als je ons doel ook goed vind en wilt helpen dan ben je natuurlijk van harte welkom in de winkel. Hopelijk kunnen we vanaf september open. Je kunt nu al shoptegoed kopen.

Hiermee zorg je dat wij nu ook voldoende budget hebben om het pand op te knappen en in te richten. Lees HIER hoe het precies werkt en hoe je ons er mee helpt.