Esmee had het berichtje in de krant gelezen. Ze stuurde een mailtje. Ze schreef: 'Wat doen jullie anders dan de andere groenteboeren en biowinkels. Want weet je waar ik behoefte aan heb? Dat mijn boodschappen echt eerlijk zijn. Hoe weet ik dat het klopt bij jullie?'

Veel mensen hebben dezelfde vragen

We snappen de vraag die Esmee stelt gelijk. Ze bedoelt niet dat ze die andere winkels niet okee vindt, die andere winkels zijn alleen niet ingericht volgens haar ideeën over voeding. En daar worstelen zowel winkeliers als klanten mee. Het is eigenlijk dus een heel mooie vraag die veel van onze klanten hebben.

Eerlijke gezonde boodschappen

Je wilt graag eerlijke boodschappen doen. Eerlijk voor de boer, eerlijk voor de aardbol en eerlijk voor je eigen beurs. Winkeliers willen dit ook wel aanbieden, maar waar begin je als je hele systeem is afgestemd op altijd alles voorradig?
Als klant weet je dat vers onbewerkt eten kopen en zelf thuis klaar maken veruit het gezondst voor mens en milieu is om te eten. Dus, tja, daarover is geen twijfel meer. Maar is er dan toch iets mis met de groenteboeren die er zijn, klopt er dan iets niet aan de biowinkels?

Groeiende groep terecht kritische consumenten

Ja en nee dus is daarop ons antwoord. Ja er is iets mis mee als je echt lokaal met de seizoenen mee wilt eten. Dan kunnen die winkels niet aan je vraag voldoen. En nee, er is niks mis met de winkels zelf dus. Het zijn prima bestaande concepten die alleen niet helemaal meer aansluiten bij een groeiende groep moderne consumenten die terecht heel erg kritisch zijn.
Die kritische klant zegt: ‘Tomaten eten we in de zomer, appels zijn er weer volop als de pluk begint ergens in september.Bloemkool hartje winter kan nooit helemaal kloppen.’ Enzovoort, enzovoort. Wie zo volgens de seizoenen wil inkopen komt als klant bedrogen uit, zelfs bij de biowinkels en de groenteboeren die nog steeds, en dat is dus geen verwijt, in de schappen hebben wat een groot deel van de consumenten vraagt.

Er is niet altijd alles, er is wel altijd iets

Omdat de meeste mensen gewend zijn geraakt dat altijd alles aanwezig is verlangen wij dit ook van de winkeliers. Maar als je weer leert dat elk seizoen zo zijn eigen variatie en mogelijkheden heeft om te eten begrijp je dat het groenteschap dus elke week net iets anders van kleur zal zijn.

Er zijn steeds meer mensen die hun boodschappen echt willen verduurzamen en dan de variatie van de seizoenen als plus gaan ervaren. Het menu verandert echt waardoor het eten nooit saai wordt. We leven immers in een land waarbij de seizoenen wisselen dus is het logisch dit terug te zien op je bord. En er zijn veel meer seizoenen dan jaargetijden! We bedoelen dus dat er veel meer variatie is dan je in eerste instantie denkt. Elke groente en elke fruitsoort heeft zo zijn eigen seizoen waarin het volop beschikbaar is.

Vroege voorjaar is lastig

En tuurlijk, we zullen niet flauw doen. Het vroege voorjaar is het lastigst. Dan zijn de wintervoorraden op en er is nog geen verse aanvoer van het land. Dat is het seizoen dat je geen stamppot meer kunt zien, maar je toch nog even geduld moet hebben om het lentemenu te kunnen maken.

Voor wie een stapje wil maken

Dus voegen wij iets toe aan het bestaande concept van de groenteboer of de biowinkel? Jazeker, dat doen we. Wil je gewoon verse groenten en fruit kopen en doe je dat al jaren bij je vertrouwde groenteboer? Dan blijf je dat gewoon doen. Daar kun je overigens ook prima seizoensgroente kopen. Dat zijn meestal de groenten die wat goedkoper zijn, want waar er veel van is daarvan is de prijs vaak wat lager. Zo is lekker en gezond eten ook beter betaalbaar.
Maar stel je voor dat je nog net even een stap verder wilt gaan en je wilt dat die seizoensgroente geteeld worden door een boer die bijvoorbeeld bezig is met biodiversiteit en bodemherstel? Dan ben je bij ons echt aan het juiste adres. Al onze boeren en producenten dragen op hun eigen manier bij aan het herstel van moeder aarde. Dat zie je terug in hoe ons assortiment is samengesteld. Over elk product kunnen we je een verhaal vertellen. Welke boer of producent zit er achter en waarom is het product zus en niet zo gemaakt.
En dat verhaal komt altijd neer op zorg voor het milieu en zorgen voor onze collectieve gezondheid. Die twee gaan hand in hand samen. Als iets goed is voor het herstellen van het milieu dan ondersteund het onze gezondheid ook beter. Dat is eigenlijk heel logisch want wij zijn als mensen uiteraard onderdeel van het totale systeem op aarde.

We delen met liefde en plezier onze kennis met jou

Wil je er meer over weten en wil je weten of het ook iets voor jou is om met je boodschappen bij te dragen aan het herstellen van het milieu en tegelijkertijd kom dan bij ons een kijkje nemen. Dan kun je ook ervaren dat het niet perse heel duur hoeft te zijn om duurzaam boodschappen te doen. Je moet alleen even een paar dingen weten. Wij vertellen je er heel graag over. Hoeveel pasta je bijvoorbeeld echt nodig hebt (dat is veel minder als je denkt ;-)). Of hoe je zelf heel makkelijk sausjes kunt maken, hoe je handig met kliekjes kunt werken en dat soort dingen meer. We zijn specialist in werken met kleine budgetten om grootste dingen mee te bewerkstelligen. We delen die vaardigheid heel graag met jou!