Werk aan de winkel

Na de pop-up 3-daagse tijdens de Friese Streekweek in juni zitten wij niet (meer) stil.

Alleen is het wel zo dat met projecten als deze, alles anders gaat dan je kunt bedenken...

Werk aan de winkel!

Dat we verder wilden en moesten na het succes van de pop-up in juni in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden stond als een paal boven water.

Zowel telers, producenten, aanbieders van producten die in onze filosofie passen als onze toekomstige klanten blijven vragen wanneer we nu van start gaan.

Wat is nodig om te starten

Natuurlijk gaat het over geld… helaas, maar realistisch. Toch is geld niet de belangrijkste hobbel.

Om te starten moeten we wel zorgen dat we financieel niet gelijk zo vast als een huis zitten. Het concept is breed en vraagt om flexibiliteit. Daarom zoeken we een locatie waar we een eerste jaar kunnen creëren. Want dat is wat het is. Geld om het concept te creëren, uit te kristalliseren, te proberen en te verbeteren, dat geld is er en dat geld kunnen we laten groeien zodra we starten. Dat is niet het allermoeilijkste.

Wat maakt het dan zo lastig?

1.Veel toekomstige klanten zeggen opvallend vaak twee dingen: Leuk van het seizoen, maar hoe moet dat dan in de winter?

Hiervoor gaan we de koks die we kennen, en binnen onze filosofie werken, vragen of ze hiervoor de leukste, lekkerste en voor iedereen te maken recepten willen schrijven. Over ingemaakte groente, over droogbonen, over de kolen die er wel zijn en wanneer, over gefermenteerd eten en ga zo maar door. Kortom een kookboekje dat antwoord geeft op precies die vraag die bij velen leeft. Komen we binnenkort op terug.

2. De tweede opmerking die we bijna bij 100% van de mensen horen waarvoor wij ons willen inzetten is: Leuk zo duurzaam en gezond eten maar het is veel duurder en dat kan ik dus niet betalen.

Wij zijn overtuigd dat er een aantal vergissingen worden gemaakt waardoor mensen dit denken. Ik ben zelf inmiddels expert in rijk leven met een klein budget. Ik deel mijn kennis en inzicht over geld heel graag met je. Niet iedereen is gewend om over geld te praten, toch nodig ik je van harte uit. Want ik denk echt dat ik bij een gemiddeld gezin met een inkomen waarvan ze zelf vinden dat je er van rond moet kunnen komen op jaarbasis behoorlijke bedragen te verdienen zijn waarmee jij met het grootste gemak veel duurzamere keuzes kunt maken. Kom ik binnenkort ook op terug. We zijn een leuk plan hiervoor aan het voorbereiden.

Dingen die opvallen bij toekomstige leveranciers

En dan de leverancierskant. Stel morgen hebben we een winkel. Hoe krijgen we die dan week na week gevuld met producten uit het Noorden? Vooral als er zoveel klanten komen als we hopen, het liefst élk Fries gezin dus!

Hoeveel biologisch of minimaal duurzaam geteelde producten gaan via de groothandels, en maken dus vele kilometers, naar de winkels? Lukt het dus sowieso om een echt compleet aanbod te hebben voor élk Fries gezin?

Nee nu nog niet! Het is, hoe dan ook, een plan van een aantal jaren waarin we een omslag kunnen maken. Dat kunnen wij zeker niet alleen. Hoe meer bedrijven dit ook willen, of het nu de boer is, of een collega (web)winkel, het doet er niet toe, als iedereen die hetzelfde idee voor ogen heeft samenwerkt, dan geloven wij dat het kan binnen nu en 5 tot 10 jaar. In die termijn moet het kunnen om de voedselvoorziening totaal anders in te richten dan hoe we dat nu gewend zijn.

Hoofdkwartier

Wij weten wat voor werk er nog te doen is voordat de deuren van onze winkel(s) open kunnen. Hiervoor hebben we een tijdelijk ‘hoofdkwartier’ nodig om dit voorwerk te kunnen doen. Waar dat hoofdkwartier is weten we binnenkort. Komen we dus óók op terug ;-).

Werk aan de winkel

Er is dus nog veel te doen! En dat doen we met plezier en hopelijk met velen van jullie als toekomstig klant of producent. Samen maken we het waar! Dus… mocht je denken dat we niets doen en afwachten tot het wonder geschiedt, dan is dat verre van waar 😉